+31 6 47 258 321 info@ficino.nl

Ik las een stukje dagboek van mezelf terug uit 2014. Daarin schreef ik destijds dat ik van gadgets en boeken over timemanagement houd. Dat klopt nog steeds. Ik las dat terug omdat ik sinds een week de app Moment gebruik, en die gaat piepen (letterlijk, hard piepen!) als ik te lang met mijn telefoon bezig ben. Ik leg mijn telefoon dus niet meer op mijn nachtkastje ‘s nachts, maar op de gang. Dat scheelt me ongeveer 20 minuten mindless Instagram en Pinterest. Ik schrijf in mijn papieren journal en lees in een papieren boek, en daar val ik een stuk sneller bij in slaap!

De app Moment is gemaakt voor iOS en werd me aangeraden door Ilsabeth van In je Element.
De app houdt automatisch bij hoeveel je je iPhone iedere dag gebruikt. Je kan reminders instellen voor bijvoorbeeld elke 10 minuten dat je met je foon bezig bent geweest. Je kan “screen free time” instellen: als ik hem nu tussen 17:30 (tijd om te koken) en 20:15 (de kindjes slapen) oppak begint mijn telefoon bijzonder hinderlijk te rinkelen en dat kan ik niet uitzetten. Reden genoeg om hem weer los te laten, als mijn gezin die reden nog niet zou vormen. Je kan een absoluut maximum instellen, maar ik weet niet wat er gebeurt als ik dat dan bereik, heb het nog niet gedurfd. (Ik denk dan aan Inspector Gadget…)

Best confronterend, al met al. Ik pak mijn telefoon blijkbaar zo’n 60 keer per dag op. Ik heb ongeveer 2,5 uur per dag mijn ogen op dat schermpje gericht (of ik ben aan het bellen, maar dat is bepaald niet de hoofdmoot). Ik gebruik hem niet alleen bewust, of productief voor mijn werk. De app kan namelijk (net als iOS 12 nu) analyseren welke apps je zoal gebruikt op een dag. En daar zit veel voor de lol bij. Ik ben 36 en heb dus de tijd mee gemaakt dat er nog geen mobiele telefoons waren. Ja, oud he. En nu heb ik 2,5 uur per dag zo’n ding vast! Ik weet niet of mensen toen meer bewust met dingen bezig waren dan nu, maar dat ik 2,5 uur per dag een magnetisch veld met wifi-straling vast heb spreekt me ook niet echt aan. Tijden veranderen toch snel 🙂

In ieder geval. Het heeft me in een week tijd het volgende opgeleverd:

  • Inzicht: zie de cijfers hierboven.
  • Motivatie: om bewuster met mijn telefoon en vooral met mijn tijd om te gaan.
  • Dromen! Als ik de tijd die ik met mijn telefoon “speel” kan minimaliseren, levert me dat misschien wel een uur per dag op. Da’s een boel! Elke dag he, dus acht uur per week. Een werkdag! Die kan ik goed gebruiken voor mijn ideale taart, voor de categorie hobby: lezen of die lappendeken maken. Maar ook…
  • Zou het me een “betere” moeder maken, in de zin van meer present bij mijn gezin? Ik denk het wel. En misschien is dat wel het belangrijkste. Dat ik ze niet zit the phubben.

Hoeveel denk jij dat je je telefoon gebruikt? Heb je betere dingen te doen? Zou je het fijn vinden als ik meedenk over je ideale week? Laat het me weten via een mailtje naar office@threetimestothemoon.com.

Meld je aan voor mijn email-lijst!

Je krijgt dan toegang tot de goodie-pagina voor wereldverbeteraars, met directe Zoom-links voor mijn wekelijkse, gratis online workshop, praktische downloads en meer :)

Bedankt voor je aanmelding!