+31 6 47 258 321 info@ficino.nl

Op de ochtend dat ik me voorgenomen had deze blog te schrijven liep de dag anders dan gepland. Hoe toepasselijk. Het is vrijdag, en mijn man en ik waren allebei thuis en hadden besproken dat ik ‘s ochtends zou werken, tot zijn geplande telefonische vergadering om 11:30u. Onze oudste heeft een acute “voorbijgaande heupontsteking” dus die is extra thuis, en de jongste is gammel door de waterpokken.

Manlief zou de enige schoolganger van vandaag wegbrengen en dan terugkomen, zodat ik de werkkamer in kon. Maar hij kwam een buurman tegen waar hij even rustig een bakje koffie mee is gaan doen. Dus die was er pas om 10:20u weer. Tijd vergeten en telefoon stond op stil. Ik heb me (op zitten vreten en) redelijk vermaakt met de kids. Door die gammele jongste was alvast de laptop erbij pakken of telefoontjes doen geen optie.

Ik had om 10u een telefonische vergadering afgesproken, die moet dus herpland. Ik heb ook een deadline vandaag, dus die puntjes op de i moet dan vanmiddag maar. Vanavond wil ik gaan yoga’en maar als manlief vanmiddag niet meer kan werken, doet ie dat het liefst vanavond. Als ik aan het begin van de avond weg ben, begint hij als ik terug ben (want kinderen en keuken aan kant) en spreken we elkaar dus niet, terwijl ik best “hoog in de emotie zit” vanwege zijn afhaakgedrag vanochtend.

Sorry, ik zal stoppen. Dit wekt bij mij soms zo’n stress op dat er eigenlijk maar 1 beste tip is voor je dag die anders loopt dan je had gepland (of verwacht, gehoopt, intentie voor gezet, op je knieen voor gesmeekt aan het universum). Maar voor de ongeduldigen onder ons, zoals ik zelf, nog drie tips daarna.

1. Druk op de pauzeknop!

Je bent toch al te laat voor je volgende agenda-onderdeel, wat die ook is. Dus bel af “om persoonlijke redenen” of meld dat je ruim later komt en neem even tijd om adem te halen.

Kopje thee erbij, dat je mindful en nog-warm op drinkt (aangezien ie thuis meestal koud wordt). Voel het warme aardewerk of papier in je handen en voel rustige energie je lijf binnenkomen. Proef bewust de smaak thee die je uitgekozen had.

‘Sharpen’ nu eerst je ‘saw’ (zie Stephen Covey). Wat zijn nu je prioriteiten in je leven? Waar wil je de komende maanden naar toe werken? Hoe kun je dat het best doen? Wat heb je als next actions? Haal vooral ook nog extra diep adem.

2. Plan B

Had je toevallig al een plan B? Anders maak je dat ter plekke. Wat moet er vandaag echt?

Ik bedoel geen to do’s maar afspraken op bepaalde tijdstippen. Bijvoorbeeld je kids weer ophalen op school of de opvang. Schrijf die uit, en hang de rest van wat je nog van je dag maakt daar aan op. Bouw daarbij voldoende rust in, want je stress moet weer omlaag.

Begin na je harde tijd-afspraken en voldoende rust met je deadlines en andere prioriteiten. Regel dat de dag volgens je plan B gaat lopen.

Plan ook tijd in (morgen ofzo) voor het regelen van een Plan B voor volgende dagen die in de soep lopen. Heb je voldoende oppas achter de hand die je snel in kan zetten op dit soort dagen? Ga je de komende dagen iets leuks doen, en op tijd naar bed? Neem je met je partner de komende weken door zodat je weet waar je buffertijd zit?

* ik was even onze oppas een paar data aan het appen. Ze komt volgende week woensdag een paar uurtjes ‘s middags, zodat ik twee uur mamadag inruil voor computertijd en de kinderen een keer pedagogisch verantwoord spelen, want ze studeert bijna af in pedagogische wetenschappen. Ieder z’n vak.*

3. Buffers

Een week heeft 168 uur. Daarvan slaap je er hopelijk ongeveer 56. Trek daar nu eerst 14 uur vanaf. Dan het aantal uren dat je werkt en je reistijd voor je werk. Dan houd je tijd over voor jezelf, je gezin, je huishouden, je sociale leven, je hobby’s en al het overige. Da’s meestal nog best veel, als je het zo ziet. Maar zie je wat ik schreef: Trek er Eerst 14 Af! Dat is je buffer. Die heb je nodig voor als er iets niet volgens plan/intentie loopt. Dus plan daarna pas je agenda lekker vol.

4. Enjoy the ride

Het leven is nu. Ook al loopt het anders, het is tijd met je kinderen, tijd waarop je op zich fysiek fit zou kunnen zijn, tijd waarin je met een laptop een heel imperium kunt opbouwen, in een land waarin nog net genoeg sociale cohesie is om een steunsysteem om je heen te kunnen verzamelen. Zelfs in een vinexwijk met alleen maar forensen. En je hebt waarschijnlijk ook wel economische vrijheid om je leven enigszins naar smaak in te kunnen richten. Dus tja, ook als er iets mis gaat, gaat er nog genoeg goed. Kalmeer en tel je zegeningen. Keep calm and carry on, was het origineel toch? Voor in de oorlog? Nou dat. Geniet van de kleine en grote dingen waar je dankbaar voor bent! Succes!

Meld je aan voor mijn email-lijst!

Je krijgt dan toegang tot de goodie-pagina voor wereldverbeteraars, met directe Zoom-links voor mijn wekelijkse, gratis online workshop, praktische downloads en meer :)

Bedankt voor je aanmelding!