Werk je in een gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk en hebben jullie behoefte aan innigere samenwerking met de gemeente, in verband met jeugdzorg of wmo? Ik kan me dat helemaal voorstellen, vaak is er nog teveel afstand en werken verwijzers / aanbieders en financiers aardig langs elkaar heen. En als je elkaar niet kent, wordt het lastig om samen op te trekken.
Mijn belangrijkste tip is: leer elkaar kennen in de zorg! Marsilio Ficino deed dat in de 16e eeuw in Florence (hij was filosoof en richtte zijn eigen netwerk op), daarom heb ik mijn bedrijf zo genoemd. De volgende stappen zijn niet ingewikkeld:
0. Als je echt bij nul begint: check de website van je gemeente en diens LinkedIn-pagina en Google met de zoekterm “jeugdzorg + naam gemeente” of “WMO + naam gemeente”. Achtergrond in de actualiteit en de positionering van de betreffende gemeente kan geen kwaad. Lees ook de inkoop-documenten door, die staan meestal op de website. Vraag je preferente zorgverzekeraar of die voorbeelden kent van gemeentes die goed werken op gebied van jeugdzorg of wmo, hierover later meer.
1. Pak de telefoon en bel je gemeente. Geen naam, geen probleem, vraag bij het algemene nummer naar de manager of beleidsadviseur jeugdzorg/wmo. Dikke kans dat je die aan de lijn krijgt want gemeentes zijn best goed georganiseerd.
2. Met wat inleving in de actualiteit kun je gemeenschappelijke belangen (goede zorg voor je patienten / de inwoners) verwoorden en bespreken met degene die je aan de lijn krijgt. Bepaal welke factoren binden en welke politiek gevoelig liggen of waar belangen tegensgesteld zijn, en bespreek alles open. Bedenk liever een oplossing voor die tegenstellingen dan dat je er geheimzinnig over doet.
3. Spreek af wat ieders acties zijn om elkaars kant op te bewegen. Liefst letterlijk, nodig de manager of beleidsadviseur of hun hele team uit voor een kop koffie en kennismaking met jouw mooie gezondheidscentrum of praktijk. Gemeentes vergaderen iets meer dan zorgprofessionals dus ze hebben vaak tijd om af te spreken. Dat lukt best binnen een maand.
4. Wat ook kan: ga samen op bezoek bij de gemeente die je zorgverzekeraar tipte. Laat die jouw gemeente inspireren tot soortgelijk succesvol beleid. Waarom opnieuw het wiel uitvinden? Zo ben ik samen met de beleidsadviseur Jeugd bij de Gemeente Helmond op bezoek geweest bij haar evenknie in Tilburg. Tilburg gebruikt POH’s in de huisartsenpraktijk als toegangspost voor jeugdzorg. Mijn gezondheidscentrum werkt met een POH-jeugd dus leek me dat een mooi voorbeeld en wat bleek, Tilburg had de business case al ver uitgewerkt en wilde die best delen
5. Daarna stel je samen een projectplan op en ga je aan de slag. Gewoon doen!
Waar zou jij stap 1 op willen toepassen?