+31 6 47 258 321 info@ficino.nl

Je bent een dagje thuis. Doordeweeks, zonder de kinderen, want die zitten op school en/of opvang. Zonder je man, die is gewoon aan het werk. De reden dat jij thuis bent, doet er even niet toe. Je geniet van de rust maar voelt de behoefte (anxiety is zo’n hippe term) om iets te doen. Want tja, luilekkeren, dat doen drukke mama’s niet. Die hebben nooit tijd voor zichzelf!

Maar goed, je weet dat je eigenlijk tot een uur of 16:30 (kids thuis, koken is geboden) je eigen plan kunt trekken. Ga je

a) bijslapen
b) het huis poetsen
c) shoppen!
d) een taart bakken, daar heeft iedereen nog iets aan…?

Ik kies D. En dan geen echte taart, want daar ligt mijn talent niet. Nee, een denkbeeldige taart. Wel een kersentaart! Want gisteren had ik zo’n dag thuis. En toen bedacht ik me om mijn coachingsbedrijf om te dopen tot 17 Cherry Tree Lane. Ik kan nog wel een paar blogs schrijven over waarom de oude naam niet meer voldeed, en over waarom ik deze naam gekozen heb. Maar deze keer wil ik het hebben over die taart.

Een paar jaar geleden las ik het boek The Pie Life van Samantha Ettus. Haar model is een taartdiagram van je leven, en dat past goed bij beelddenken en bewust met je tijd omgaan.

De taart van je leven bestaat uit zes of zeven ingredienten, die allemaal aandacht verdienen:

1) je carriere (ja, ook als je even niet betaald werkt),
2) je kinderen (dit is het optionele ingredient, maar als je het eenmaal hebt, kun je het er niet meer uithalen!),
3) je gezondheid,
4) je relatie met je partner (of je zoektocht om er een te vinden. Samantha Ettus is redelijk conservatief, als in “het gezin is de hoeksteen van de samenleving”),
5) community (bijdragen aan de maatschappij),
6) vrienden,
7) hobby’s.

De ingrediënten staan in willekeurige volgorde, en je mag ze mengen voor je ze aan de mixer toevoegt.

Ik gebruik dit model bij al mijn coaching en ook voor mezelf. Je kan het op verschillende manieren aanvliegen.

  • Bedenk hoeveel er van elk ingredient in de ideale taart moet. Denk hierbij wel aan de grootte van de mixer, als je er bijvoorbeeld heel veel “community” in gooit, is er minder plek voor de andere bestanddelen. Dit is een spelletje, probeer het ook te schetsen en maak een afweging die voor jou past op dit moment. Bijvoorbeeld, de eerste vier ingrediënten mogen bij mij wel 85% van de taart vormen in deze levensfase. De kinderen zijn jong en ik bouw mijn bedrijf uit. Dat vind ik nu echt belangrijker dan “community”, “vrienden”  en “hobbies”. Maar ik kan die ingrediënten ook niet missen!
  • Ben je er van bewust dat alle ingredriënten aan bod komen in een uitgebalanceerd recept. In de taart die je leven nu is, wat mag er dan meer in, wat mag er minder? Mijn taart bestond de afgelopen 5 maanden uit ongeveer 38 uur per week van huis zijn voor betaald werk (het grootste deel van mijn ingredient “carrière”). Dat vond ik een beetje veel in verhouding tot “kinderen”, ik had het gevoel ze te weinig te zien. Beetje meer boter, wat minder suiker dus.
  • Stel bij elk van de ingredriënten vast wat het voor jou is. Biologische boter, roomboter, kokosolie? Wat vind je belangrijk? Waar ik zelf bijvoorbeeld mee stoei is dat het ik het belangrijk vind om met z’n allen te eten (of wat daarvoor doorgaat met vier kids onder de 6 die geen groente lusten). Maar wil ik dat echt elke dag van de week? Is het zo erg als ik een of twee keer mis? En gun ik dat mijn man ook? 😉 Dat is een ingredient van het ingredient. Want ja, die kinderen, wat wil je daar eigenlijk mee? Leuke dingen doen, of is gewoon samen zijn, op tijd voeden en eventueel luiers verwisselen, nu wel even genoeg?
  • Stel bij elk van de ingredriënten een doel. Qua carriere, misschien een promotie? Meer werken, minder werken, thuis werken? Een opleiding volgen? Je eigen bedrijf starten? Helemaal niet meer betaald werken? En hoe houdt je je kennis dan actueel voor als je toch weer ooit wil beginnen? Stel een doel dat haalbaar is in drie maanden tot een jaar. Bedenk de acties die je moet doen om het doel te bereiken. Schrijf ze op als ingredriënten van de taart. Is er een wisselwerking met de andere ingredriënten? Kan je vrijwilligerswerk doen wat je de juiste ervaring geeft voor een carriereswitch, bijvoorbeeld?
  • Je bedenkt ongetwijfeld dat er een paar veranderingen nodig zijn in je taart. Zet deze ideeën om in actie. Spreek met jezelf af dat je deze oefening over een paar maanden weer doet. Het liefst ook op een rustig dagje thuis. Met je favoriete echte taart erbij en lekkere koffie of thee.

Zo. Is de oven warm? Heb je ideeen die niet kunnen wachten om uitgevoerd te worden? Wat kun je vandaag nog doen om over een tijdje jouw ideale taart te proeven? Gewoon doen! Maak van dit dagje thuis iets waar je over een paar maanden ook nog van geniet. En vergeet je middagslaapje niet. Nu kan het.

Meld je aan voor mijn email-lijst!

Je krijgt dan toegang tot de goodie-pagina voor wereldverbeteraars, met directe Zoom-links voor mijn wekelijkse, gratis online workshop, praktische downloads en meer :)

Bedankt voor je aanmelding!