+31 6 47 258 321 info@ficino.nl

Ficino leest…

Leonie Dawson workbooks

veel. 

Zeker 100 boeken in 2022, maar die ga ik in 2023 niet halen vrees ik. Ik had mezelf op een dieet gezet omdat ik in 2022 nog geen lid was van de bieb en zowat ieder boek kocht. Bij Amazon voor mijn Kindle-app. 2 keer gemiddeld 10 euro per boek, per week, tja, da’s bijna net zo duur als roken. Inclusief hetzelfde escapisme. Ik zal mijn best doen hier een lijstje met sterren neer te zetten (het is maart 2023 als ik dit schrijf) van alles wat ik las en lees. Nouja het meeste, niet de boeketromans. Inmiddels ben ik lid van de bieb, gekregen als dank voor het bieb-ouderen op school! Dat scheelt in de kosten maar ik moet er wel 5 km voor rijden. In de wijk hier zit geen dependance. Ik hoor graag je reactie als je het wel of niet eens bent met mijn sterren 🙂 links bovenaan deze pagina vind je mijn algemene mailadres. 

… – …, x sterren, wordt vervolgd. 

Leonie Dawson workbooks

Tips vanuit mijn netwerk 

Er kwam reactie op mijn LinkedIn-post over favoriete boeken. Ikke blij! En regelmatig krijg ik van klanten, vriendinnen, mijn moeder, et cetera, natuurlijk leestips. Als ik het wat vond zet ik het in een los berichtje. Als ik ze nog niet gelezen heb of het kort wil houden staan ze hier. 

  • De Celestijnse belofte en de rest van het oeuvre van James Redfield
  • Democratie 4.0 van Bob de Wit 
Leonie Dawson workbooks

The 5AM Club van Robin Sharma

Verzameling quotes van coach voor wereldleiders, waar kennen we dat van. Soms word ik er moe van. Want die verbeteren de wereld nog niet echt, ondanks dat ze blijkbaar vroeg op staan. Maar het boek geeft wel inspiratie (drie keer raden waar mijn experiment van feb – mrt 2023 vandaag kwam) en inderdaad, die ochtenduren in mijn eentje, voordat die vier kids wakker worden, zijn heeeeerlijk! Alleen, waarvoor kom ik dan precies mijn bed uit (nouja, warme koffie is op zich al geweldig) dus, hoe deel ik die tijd in? Dit boek geeft daar, net als andere boeken (denk aan die van Hal Elrod), wel ideeën of zelfs richtlijnen voor, en daar ben ik te eigenwijs voor maar als je daar goed op gaat is het vast een heel fijne routine! 

Leonie Dawson workbooks

Untamed / Ongetemd leven van Glennon Doyle Melton

Dit boek maakte op mij diepe indruk. Korte essays gaan over allerlei aspecten van het leven van een witte vrouw in een westers land, for what that’s worth. Eentje gaat over haar rouwproces als de deurbel gaat. Hilarisch, en een teken des tijds over hoe we samenleven of eigenlijk niet zo. Het boek zet aan tot actie dan wel activisme… ik, en als ik het interview van Marie Forleo met Glennon Doyle en de reacties daaronder mag geloven, voel me er heel strijdbaar door. En ook rustiger, ik mag er gewoon zijn. En je kan na het lezen van dit boek echt niet meer onder luipaardprint uit, dat is wel een waarschuwing! 

Leonie Dawson workbooks

De supergave workbooks van Leonie Dawson

Leonie maakt al tien jaar kleurrijke workbooks over je leven en je bedrijf die je aan het begin van het jaar echt laten reflecteren over wat je nu eigenlijk wilt. Ik vul ze zelf ook al een jaar of vijf in. Via het oude forum van Leonie heb ik een van mijn beste vriendinnen ontmoet, waar ik nog iedere dag dankbaar voor ben. Leonie stort al haar glitter-energie in de workbooks en dat spat er vanaf. Ze zijn er nu ongedateerd, dus als je de PDF’s koopt kun je ze zo vaak invullen als je wil. Een uitkomst! Ik heb een affiliate link, mocht je interesse hebben. 

Animal, Vegetable, Miracle van Barbara Kingsolver

De auteur schetst hoe haar leven veranderde toen ze naar een boerderij verhuisde, en ze leefde nog lang en gelukkig… Nee! Dit is geen geromantiseerd waargebeurd verhaal. Het is non-fictie, maar wel persoonlijk.

Barbara Kingsolver en haar gezin breken een onderbouwde lans voor meer lokaal, zo veel mogelijk zelf geteeld voedsel eten, gebaseerd op de seizoenen. Lekker vers dus. Omdat lokaal eten (vlees of vegetarisch daargelaten) een stuk beter is voor het milieu. Een beschrijving van het leven op de boerderij door Barbara wordt afgewisseld met wetenschapsjournalistieke columns van manlief, en persoonlijke trauma’s van hoe het is om zulke ouders te hebben, nee, om als jongvolwassene zo gezond te eten, van de dochter van de auteur. Grapje. De dochters krijgen respect voor de natuur mee en daar is de oudste, die dus meeschrijft, erg trots op.

Het is daarmee het een boek dat mij als lezer aansprak op mijn gevoel van verantwoordelijkheid voor het welzijn van de aarde en de dieren die daarop lopen. Het biedt een alternatief voor van ver ingevlogen in plastic verpakt spul uit de supermarkt. Het beschrijft ook veel details van buiten leven met de seizoenen, waardoor ik me meer bewust ben geworden van wat ik zie, hoor en voel als ik in onze tuin kom.

Dit boek geeft naast informatie ook veel grappige anecdotes. De auteur heeft een stel kalkoenen op haar erf (voor vlees). Zij wil daarmee gaan fokken. Alleen die dieren weten niet meer hoe dat moet, omdat hun voorouders al generaties via kunstmatige inseminatie en broedmachines zijn geboren. Kingsolver beschrijft vrij grafisch en met veel humor hoe de kalkoenen hun mojo terugvinden.

Al met al is het een boek dat mij rustig maakt en inspireert tot kritisch nadenken over wat ik eet. Of niet eet, want ondanks acute trek tijdens het lezen over Kingsolvers eigengefokte sappige kalkoenendijen ben ik sinds dit voorjaar (2020, red.) vegetarier. Het boek heeft me wel weer gemotiveerd tot het bezoeken van de biologische markt in onze wijk. Als je van een traag, kritisch maar ook warm en grappig boek over voedsel wil genieten, is dit zeker een aanrader!

Quotes over lezen

“If I were a young person today, trying to gain a sense of myself in the world, I would do that again by reading, just as I did when I was young.” – Maya Angelou

 

“A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one,” – George R.R. Martin (de auteur van Game of Thrones. Ja, dat waren eerst boeken. Veel beter dan de serie.)

 

“When the Day of Judgment dawns and people, great and small, come marching in to receive their heavenly rewards, the Almighty will gaze upon the mere bookworms and say to Peter, “Look, these need no reward. We have nothing to give them. They have loved reading.” – Virginia Woolf. Sluit niet aan bij mijn geloof, is wel lekker stellig.

Meld je aan voor mijn email-lijst!

Je krijgt dan toegang tot de goodie-pagina voor wereldverbeteraars, met directe Zoom-links voor mijn wekelijkse, gratis online workshop, praktische downloads en meer :)

Bedankt voor je aanmelding!